Ereleden

Henc van Maarseveen

Henc van Maarseveen (1926-2012) was mede-oprichter van het Grafiekplatform en van 1993 tot 2000 haar eerste voorzitter.

Hij studeerde aan de Academie Artibus in Utrecht en was de ontdekker van de schuifdruk, waarbij de beelden van de drukvorm, steeds iets verschoven, op hetzelfde vel worden afgedrukt. Henc maakte deel uit van de werkgroep Bijzondere Projecten, die tentoonstellingen organiseerde,  zoals “Het riviergezicht” (Broerenkerk Zwolle 1997),  “Monumentale Grafiek” (Slot Loevestein 2001) en “Andere Omtrek” (Gorcums Museum 2007-2008). In het verenigingstijdschrift (aanvankelijk VOG-bulletin, later Raam) heeft hij verschillende malen gepubliceerd.    

In 1960 was Henc mede-oprichter van het Utrechtse “Grafisch Gezelschap De Luis”,  in 2002 oprichter van de Grafiek Coalitie Gouda.

Hij was opgeleid tot jurist. Van 1968 tot 1992 was hij hoogleraar in Rotterdam.

De Universiteitsbibliotheek van Leiden beheert zijn ateliernalatenschap.

Aad Hekker

Aad is vanaf de oprichting in 1993  lid van het Grafiekplatform. Sinds 2005 droeg hij de verantwoordelijkheid voor het VOG-bulletin. Vanaf de start was hij hoofdredacteur van RAAM (2011). Onder zijn leiding werd het een zeer gewaardeerd magazine. Eind 2018 heeft hij het hoofdredacteurschap neergelegd en werd hij benoemd tot erelid van het Grafiekplatform.

In 1983, na een driejarige opleiding bij THOETS, vestigde Aad zich als zelfstandige drukker, uitgever en docent. Uitvalsbasis is zijn steendrukkerij aan de Kerkstraat in Amsterdam, waar iedereen welkom is. Daar vervaardigde litho’s wonnen prijzen, een aantal werd aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam. De basis voor de Stichting Archaeopteryx, waarvan Aad nog steeds secretaris is, werd in 2004 in die werkplaats gelegd.  Hij is tevens bestuurslid van de Stichting Jakob Kruijff. Sinds 2015 is hij betrokken bij de oprichting en exploitatie van Basement Press Diepenheim, een lithografische werkplaats al daar. 

Het erelidmaatschap is voor Aad geen afronding. Hij blijft onverdroten enthousiast aan het werk als steendrukker en bevorderaar van grafiek.