Grafiektriënnale 2024 in Uppsala Zweden

Grafiektriënnale 2024 in Uppsala Zweden

In 2024 vindt in het Konstmuseum van Uppsala in Zweden een Grafiektriënnale plaats van 18 mei tot 18 augustus 2024. Grafiska Sällskapet, een Zweedse zusterorganisatie, heeft ons gevraagd om hiervoor een selectie uit werk van onze leden in te sturen. Op de eerste verdieping van het Konstmuseum is een zaal beschikbaar voor grafisch werk van leden van het Grafiekplatform. 

Het bestuur wil graag op deze expositie monumentaal grafisch werk laten zien van geselecteerde leden. We hebben gekozen voor monumentaal werk, omdat deze grafiek in ontwikkeling is en tot nu toe weinig specifieke aandacht heeft gekregen. Daarnaast leent dit werk zich goed voor nieuwe creatieve ideeën. Omdat het tijdschema dwingend is hebben de kunstenaarsbestuursleden een selectie uit het ledenbestand gemaakt op basis van eerder gemaakte monumentale grafiek. Hiervoor hebben zij recent werk van alle leden bekeken op de website van de vereniging en op de persoonlijke websites van deze kunstenaars. 

De geselecteerde kunstenaars die in Zweden exposeren zijn: Elsbeth Cochius, Hans Dillesse, Hanna de Haan, Diana van Hal, Caroline Koenders en Leonie van Santvoort.
Zij gaan via zes atelierbezoeken met elkaar in gesprek om de realisatie van hun werk voor de toegewezen ruimte op elkaar af te stemmen. Het samenwerkings- en maakproces wordt gedocumenteerd met beeldopnames. Dit verslag wordt onderdeel van de expositie.

Emmy Dijkstra is zowel lid van het Grafiekplatform als lid van Grafiska Sällskapet en is medeorganisator van deze uitwisseling.  

De tentoonstelling is een tijdelijke samenwerking tussen het Konstmuseum Uppsala, Grafiska Sällskapet en het Grafiekplatform. De expositie wordt in zweden verzorgd door het museum die een begeleidende catalogus in twee talen uitgeeft.

De begeleidende publicatie:

Download PDF

Voor meer informatie over de tentoonstelling:
Download PDF

Voor meer informatie over Grafiska Sällskapet:
www.grafiskasallskapet.se

Voor meer informatie over het Konstmuseum:
www.konstmuseum.uppsala.se